Nieuwe standaard voor smart grids

20 oktober 2016

Hoe richt je een elektriciteitsnet in als je een nieuwe gasloze wijk start met woningen die zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen zijn in hun energiegebruik? Als de zon schijnt, leveren alle zonnepanelen veel stroom; maar hoe zit het op een grauwe winterdag? Energieverbruik verloopt in pieken en dalen; energiewinning ook. En bij de opslag en transport van energie treedt altijd energieverlies op.

Schoonschip doet de komende jaren mee aan een innovatief onderzoekstraject –GridFriends – in samenwerking met SpectralUtilities, CWI en het Duitse Fraunhofer Instituut dat ten doel heeft een zo slim mogelijk smart grid te realiseren. Uitgangspunt is dat we alle energie zoveel mogelijk onderling benutten en dat we zo min mogelijk afhankelijk zijn van het landelijke elektriciteitsnet.

Het idee is dat alle huishoudens zelf stroom kunnen opwekken en opslaan in eigen accu’s, en dat deze individuele systemen onderling communiceren. Ben je niet thuis en wil je buurman net een was draaien? Dan zoekt de centrale computer van het smart grid uit waar een overschot is en lever je misschien stroom aan jouw buurman. Het systeem gaat nog verder door zelfs uit te rekenen wanneer die wasmachine het beste kan gaan draaien, om te voorkomen dat op een zonnige dag gelijktijdig tien wasmachines opstarten. Het is slimmer om ze vlak achter elkaar te laten starten, zo voorkom je een piekbelasting van het systeem. Dit alles vergt slimme ICT-oplossingen. In Schoonschip en in een duurzame wijk en Keulen gaat het consortium GridFriends dit systeem in de praktijk toepassen en onderzoeken.

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt