Eerste Grid-Friends publicatie beschikbaar

24 maart 2017

De komende jaren volgt een groep wetenschappers, verenigd in consortium Grid-Friends, ons smart grid in detail. In mei presenteren zij hun eerste wetenschappelijke publicatie tijdens de 16e International Conference on Autonomous Agents and Multi-Agent Systems (AAMAS 2017). Voer voor wiskundigen, maar waar gaat het ongeveer over?

De publicatie gaat dieper in op een fundamentele vraag rondom ons smart grid: als energiecoöperatie willen we onderling energie gaan verhandelen. In die onderhandeling spelen allemaal issues mee: kosten, duurzaamheid, gemak. Grid-Friends wil een systeem ontwikkelen zodat we dit onderling makkelijk kunnen organiseren.

Simpel gesteld geldt: Hoe meer het systeem zou weten over alle bewoners, hoe efficiënter het kan worden ingericht. Denk aan de waarde die ieder van ons hecht aan kostenbesparing, autarkie en samenwerking. Maar de vraag is ook hoeveel informatie kan worden ingewonnen zonder de gebruiker onnodig lastig te vallen. En in hoeverre al die aspecten uiteindelijk relevant zijn.

In de publicatie presenteren de onderzoekers een besluitvormingsmodel, dat inzichtelijk maakt welke vragen belangrijk zijn om te stellen, om te komen tot een optimum aan waarde voor het systeem.

Klik hier voor het volledige wetenschappelijke artikel.

 

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt