Wethouder Choho: ‘Schoonschip is een icoon’

16 februari 2017

Als wethouder Duurzaamheid heeft Abdeluheb Choho (D66) ambitieuze plannen om de stad Amsterdam te verduurzamen. We vroegen hem hoe hij denkt over ons project: 

‘Schoonschip heeft voor mij de functie van icoon. Je hebt nou eenmaal een aantal sprinters nodig om het peloton in beweging te krijgen.’

 

De gemeente heeft in haar Agenda Duurzaamheid aangegeven werk te willen maken van de verdere verduurzaming van de stad. Hoe staat het ermee?

Vóór de zomer verschijnt de ‘Staat van de Duurzame Stad’. Daarin wordt in cijfers duidelijk hoe het er eind 2016 voorstond met de verduurzaming van Amsterdam. We hebben samen met de inwoners van Amsterdam grote stappen genomen om van de hoofdstad een duurzame en dus toekomstbestendige metropool te maken. Maar wat mij het meest inspireert is dat de belangstelling en wil voor verduurzaming enorm aan het toenemen is.

 

Welke stappen gaat u de komende tijd nemen?

Als gemeente hebben we grote strategieën klaarliggen. We gaan bijvoorbeeld met partners aan de slag om van Amsterdam een aardgasloze stad te maken. En we nemen ook concrete maatregelen om Amsterdammers te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor het opzetten van duurzame projecten zoals een zoncoöperatie.

 

In het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord start dit jaar de bouw van de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa: Schoonschip. In hoeverre draagt dit project bij aan uw ambities?

Schoonschip heeft voor mij de functie van icoon. Jullie laten zien dat je eigen leefomgeving verduurzamen gewoon kan, ook al blijkt dat soms best een ingewikkelde uitdaging te zijn. Het succes van een duurzame stad hangt echt op bewoners en ondernemers die lef en doorzettingsvermogen hebben, en daarmee ook anderen inspireren. Want je hebt nou eenmaal een aantal sprinters nodig om het peloton in beweging te krijgen, of in jullie geval: ‘de vloot’.

 

Schoonschip wordt niet alleen een woonwijk. Als kweektuin voor innovatieve, duurzame woonoplossingen neemt Schoonschip het heft in eigen hand om anderen te inspireren en te motiveren. Past dat eigen initiatief binnen uw beleidsvisie?

Als wethouder kom ik veel op internationale bijeenkomsten op het gebied van duurzaamheid. Ik ben bijvoorbeeld voorzitter van Eurocities, een samenwerkingsverband van Europese steden op onder meer milieugebied. Amsterdam wordt daar echt gezien als duurzame koploper. Mij wordt vaak gevraagd wat we dan zo goed doen in Amsterdam. Een van de redenen die ik dan geef is dat we als stad zo veel mogelijk ruimte proberen te geven aan initiatieven zoals dat van jullie, al besef ik dat dat soms nog echt wel beter kan.

 

De kennis en expertise die Schoonschip de afgelopen tien jaar heeft opgedaan willen wij delen. Schoonschip is open source. Geldt dat als meerwaarde voor de realisatie van het project?

Absoluut. Ik spreek nog maar zelden mensen die niet in duurzaamheid geloven, en waar het nu vooral op aankomt is het tempo van de verduurzaming te blijven versnellen. Maar tegelijk vind ik dat dat ook een verantwoordelijkheid voor jullie meebrengt: deel je ervaringen en lessen zo veel mogelijk, zodat alles wat jullie hebben geleerd op andere plekken in de stad en zelfs in de wereld toegepast kan worden. Want dat hebben we echt nodig. En daar ligt ook jullie echte meerwaarde. Kortom: jullie zijn goed voor het imago van de stad.

 

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt