Stichting DOEN helpt Schoonschip kennis te delen

 In Nieuws

Schoonschip, de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, ontvangt een financiële bijdrage van Stichting DOEN om een online platform te ontwikkelen om kennis en ervaring te delen met geïnteresseerden in binnen- en buitenland. Met het platform, dat vanaf dit najaar voor iedereen toegankelijk is, wil Schoonschip zoveel mogelijk mensen inspireren duurzaam te bouwen, te leven en te wonen.

“Het hoogste doel van Schoonschip is een samenleving waarin we respect hebben voor elkaar en de wereld om ons heen. Met 46 huishoudens bouwen wij in Amsterdam een kleine, meest duurzame samenleving. We hopen met dit platform mensen te inspireren ons voorbeeld te volgen,” aldus initiatiefnemer Marjan de Blok.

Zo duurzaam mogelijk
Schoonschip is als koploper en pionier een kweekvijver voor de nieuwste duurzame technieken en oplossingen. Om dit te bereiken werkt Schoonschip samen met innovatieve bedrijven. De waterwoningen wisselen met een smart grid onderling elektriciteit uit. De toiletten spoelen door met regenwater dat wordt afgevoerd naar een bioraffinaderij om er energie van te maken. Alle woningen krijgen een groen dak en een warmtepomp. Sociale duurzaamheid is een belangrijk element van Schoonschip.

Koploper en pioneer
Samenleven betekent voor Schoonschip: krachten bundelen. Samenwerken en elkaar en anderen inspireren tot een andere, duurzamere manier van leven. Door ervaring te delen op het gebied van wet- en regelgeving, techniek, duurzaamheid, architectuur, bouwmethoden en financiering, hoopt Schoonschip dat er meer wijken ontstaan naar het concept van de Amsterdamse woonbotenwijk.

Kennisdeling
Het platform, dat ontwikkeld wordt met een bijdrage van Stichting DOEN, richt zich niet uitsluitend op de consument, maar juist ook op de overheid en de markt. Beleidsmakers, aannemers, installateurs en financiële instellingen kunnen met de open source handreiking van Schoonschip hun kennis op het gebied van duurzaam bouwen vergroten. Schoonschip wil met het platform laten zien dat verregaande duurzaamheid in de bouwsector mogelijk is.

Stichting DOEN
Met de bijdrage van de Goede Doelen Loterijen ondersteunt Stichting DOEN initiatieven van voorlopers die zich inzetten voor een groene, sociale en creatieve samenleving. Jaarlijks financiert DOEN meer dan 200 initiatieven door middel van subsidies, participaties en leningen. Naast het bieden van financiële ondersteuning, verbindt DOEN initiatiefnemers aan elkaar en aan haar netwerk en maakt de initiatieven zichtbaar voor een breed publiek.

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt