Naam:

Markus Schmid

Schoonschipper sinds:

Mei 2016

Huidige woonsituatie:

Een jaren ’30-huis in Diemen Centrum

Beroep:

Campagneleider milieuorganisatie WISE

Waarom meedoen?

Toen we tien jaar geleden ons huidige huis kochten, was het extreem energieverspillend. We hebben van alles aangepakt, van spouwisolatie tot dubbel glas en zo ons energieverbruik gehalveerd. Dat gaf een goed gevoel. Het idee dat we in ons nieuwe huis naar een energieverbruik van nul gaan spreekt mij enorm aan. We gaan straks zelf zoveel mogelijk stroom opwekken en deze via een smart grid slim verdelen over de community; het wordt één groot energie-experiment!

Ik hoop dat we als groep daarnaast nog meer voor elkaar krijgen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen: auto’s delen, lokaal voedsel inkopen, afval verminderen, water besparen.

Ik zit er met mijn vrouw en onze twee jongens nog niet zo lang bij. En toch merk ik nu al dat we een band met de andere bewoners krijgen. Het is gaaf om samen aan die droom te werken.

Over mijn drijvende woning

Wij hebben gekozen voor strobouw. Je stopt dan letterlijk strobalen in de muren van je huis. Dat is naar ons weten nog niet eerder toegepast op een drijvende woning. Maar het wordt absoluut geen hobbitstee. Onze architect Hans Kuijpers werd geïnspireerd door de moderne Japanse architectuur.

Bevoorrecht

Het voelt als een voorrecht om deel uit te mogen maken van zo’n duurzaam voorlopersproject. We moeten er wat mij betreft dan ook voor zorgen dat ons project ook een meerwaarde heeft voor anderen. Onze duurzame experimenten zijn open source; alles wat we hier leren vertellen we graag door. Zo kunnen we hopelijk informeren en inspireren. En ik hoorde al van plannen om jaarlijks een festival te gaan organiseren. Zo lukt het hopelijk om te laten zien dat duurzaam leven best leuk kan zijn.

Straks op Schoonschip…

… kijk ik als ik wakker word vanuit mijn bed in het souterrain direct uit op het wateroppervlak. Ik doe mijn ogen open, rek me uit en zeg goeiemorgen tegen de eendjes.

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt