Naam:

Olga Bednarz

Schoonschipper sinds:

2011 en 2014

Huidige woonsituatie:

Huurwoning in Amsterdam

Beroep:

Kunstenaar. Partner Sascha is architect

Waarom is het voor jou belangrijk om deel te nemen aan Schoonschip?

Door de jaren heen zijn Sascha en ik ons bewust geworden van de negatieve invloed die wij mensen hebben op ons milieu. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om onze leefstijl te veranderen, of het nu gaat om een duurzaam huis bouwen, lokaal boodschappen doen of een plastic rietje in je drankje weigeren. Iedereen kan iets doen.
Deelnemen aan Schoonschip moedigt ons aan om bewuster te leven en stelt ons in staat om onze ideeën te delen. Zo komt verandering tot stand. En dat alles gecombineerd met het leven op het water, temidden van een groep like minded mensen maakt dit project voor ons simpelweg onweerstaanbaar.

Waar verheug je je het meeste op?

We zien er vooral naar uit dat Schoonschip er echt komt. De afgelopen acht jaar zijn we enorm druk geweest om deze droom realiteit te laten worden, met alle uitdagingen die daarbij kwamen kijken. En nu is het binnen handbereik.
We zijn ernaar uit om like minded, open en bewuste buren te hebben en zelf zulke buren te zijn. Om te leven in een wijk waar je makkelijk op elkaars deur klopt maar waar je privacy ook gerespecteerd wordt. En uiteraard hopen we dat de kinderen vrienden worden met elkaar en met ons, de volwassenen.

Waar loop je op dit moment tegenaan in je ambitie om duurzaam te leven?

We proberen minder te consumeren en om zo weinig mogelijk afval te produceren. In bulk inkopen en plastic en verpakkingsmateriaal te vermijden is elke dag weer een uitdaging. We proberen ook om ons groen afval te composteren. Zo leren we in ons dagelijkse leven onze dochter de basics van duurzaam en bewust leven.

Wat krijg je voor reacties uit je omgeving als je over Schoonschip praat?

Het is zeker een geweldige gespreksopener. Inmiddels kent iedereen, vooral in Noord, Schoonschip wel. Mensen zijn onder de indruk van het initiatief, maar ook van ons doorzettingsvermogen en het feit dat we ook na al die jaren onze droom niet hebben opgegeven. Als ik over Schoonschip vertel, probeer ik te laten zien dat verandering niet altijd makkelijk tot stand komt en dat het hard werken vergt. Maar dat het uiteindelijk erg de moeite waard is.

Wat hoop je dat Schoonschip Amsterdam biedt?

We hopen dat het een showcase voor duurzaam leven wordt en dat mensen van ons kunnen leren en deze kennis weer inbrengen in hun eigen woningen en levens.

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt