Naam:

Peer de Rijk

Schoonschipper sinds:

2013

Huidige woonsituatie:

Appartement in de Watergraafsmeer

Beroep:

Directeur WISE

Waarom meedoen?

Omdat ik het fijn vind om op het water te wonen, omdat ik heel graag weer in een soort gemeenschap wil wonen, met een goeie verhouding tussen privé en samen, omdat ik het mooi vind om dit project met een groep samen te ontwikkelen én omdat het avontuurlijk is. In mijn werk ben ik op een tamelijk abstract politiek niveau bezig met duurzaamheid en dan is het  interessant om te ontdekken wat er gebeurt als je vergaande milieuambities ook in je eigen woonsituatie probeert te realiseren.

Waar verheug je je het meeste op?

Ik zie mezelf op de veranda zitten en over het water koekeloeren en dan zie ik mensen over een steigertje lopen en ergens kindertjes spelen. Een soort gezellige levendigheid. zwemmen, varen, ouwehoeren op de steiger.

Jullie zijn samen met Manon en Brian een dubbele bak. Hoe verloopt de samenwerking?

De samenwerking gaat ongelofelijk soepel, onwaarschijnlijk fijn, makkelijk. Omdat we heel verschillend zijn en elkaar aanvullen en een bepaalde insteek hebben van: “dit gaan we fiksen en we gaan er ook niet te moeilijk over doen.” We weten wel wat we willen en we willen gewoon dat het gladjes verloopt. We weten ook dat we niet echt gaan samen wonen, we hoeven niet van elkaar te weten hoe we leven en met alles om gaan, dat is het fijne ervan. Dat we kunnen lachen om onze onervarenheid als het om het laten bouwen van een huis gaat, dat we daar lol om hebben, dat we elkaar steunen in dit ingewikkelde proces van bouwen, want dat hebben we geen van vieren ooit gedaan. Dat we verschillende leeftijden hebben en dat er kleine kinderen naast ons komen wonen.

Waar loop je tegenaan bij je ambitie om duurzaam te leven?

Hoe moeilijk het wordt gemaakt vanuit de regelgeving, wat een gedoe het is om zo’n soort wijk te realiseren. Je loopt tegen ontzettend veel dingen aan. We willen bijvoorbeeld onze energie zelf opwekken . Dan denk je dat dit langzamerhand in Nederland appeltje-eitje zou zijn en blijkt dat je,  om dat te regelen, nog steeds langs eindeloos veel fiscale, juridische, notariële en gemeentelijke obstakels moet. Je moet ontzettend veel uitzoeken.

Wat vind je bijzonder aan de groep?

De diversiteit aan mensen, de grote betrokkenheid op ieders eigen manier. De zoektocht met zijn allen. Zowel op de duurzame als de sociale ambities. Ik geniet altijd erg van de ledenbijeenkomsten. Dan kan ik echt rondkijken en zien hoe iedereen vergadert en reageert op al die kwesties die voorbijkomen. Dat vind ik heel interessant en ik leer er ook veel van, over hoe mensen zijn.

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt