Naam:

Matthijs Bourdrez

Schoonschipper sinds:

2013

Huidige woonsituatie:

Woonboot IJsbaanpad (tijdelijke huur)

Beroep:

Duurzaamheidsingenieur (oprichter Dakdokters, Dakterras.nl en Solar Sedum)

Waarom meedoen?

Voor mij is het de grootste proeftuin van verduurzaming waaraan ik mee mag doen. We gaan op alle denkbare vlakken proberen het verschil te maken. En dat met een hele leuke groep mensen.

Samen de schouders eronder, collectief eten uit de buurt rechtstreeks van de boer, een nieuwjaarsduik – of je nou wilt of niet – en lekker veel buiten zijn.

Met mijn gezin leef ik al heel bewust: biodynamisch eten, niets weggooien, elektrisch rijden, een warme trui aan als het koud is. Ik neem zelfs mijn eigen Tupperware mee naar de afhaal-Indonesiër. En onze kinderen zijn niet verbaasd dat zelfs Sinterklaas tweedehands kadootjes koopt. Ook in mijn werk als dakverduurzamer wil ik de mensen duurzamer laten kiezen, door te gaan voor goede zonnepanelen bijvoorbeeld. Want mooie en goede dingen geven voldoening. Ik geniet bijvoorbeeld elke dag van mijn zelfgemaakte koffie uit een oerdegelijk Italiaans apparaat. Ik ben er even mee bezig, maar de koffie smaakt me des te beter.

Ik hoop dat we met Schoonschip kunnen losbreken van vaste patronen. Denk aan auto’s delen. Of dat een woonboot met veel zon de overtollige stroom geeft aan een woonboot die meer in de schaduw ligt.

Over mijn drijvende woning

We zitten met onze architecten Arjen en Farah (The Way We Build) op één lijn. Samen willen we de bouwkolom van binnen uit verduurzamen. We zijn heel ver met Groene Bouwmaterialen, de houtskeletbouwer is bereid die materialen toe te passen en zelfs de betonboer wil zijn receptuur aanpassen.

En ondertussen denken wij na over allerlei zaken: de kleur van het verticale net tussen de trappen, ‘vintage’ stopcontacten. En we proberen onze architect te overtuigen dat een ouderwetse hijsbalk boven het water tot veel schommelplezier zal leiden.

Straks op Schoonschip…

… word ik wakker met uitzicht op het water (of het ijs…). Ik kijk of onze kippen al eitjes gelegd hebben. Na het ontbijt rijdt Nienke in de elektrische deelauto naar haar huisartsenpraktijk (met groendak en zonnepanelen) in Zandvoort en breng ik de kinderen op de fiets naar de Vrije School. Om daarna Jeroen te helpen om zonnepanelen op zijn groendak te leggen.

Contact

Interesse? Neem contact op!

Not readable? Change text. captcha txt